Många fel på skånska telefoner

Regnet de senaste veckorna har gjort att många skånska hushåll är utan fast telefon. Telia har fått in tre gånger så många felanmälningar som normalt från bland annat Helsingborg, Lund och Malmö.

Väntan är lång på att telefonen ska fungera igen.

– Tyvärr så är det långa väntetider just nu. Upp till mellan tio och fjorton dagar är inte ovanligt.  Vårt interna mål är annars att vi ska laga fel på tre dagar, säger Malin Persson, pressansvarig på Telia.

Det är lokala kablar som börjat ta in fukt som orsakar störningarna i telefoni trafiken. Den senaste tiden har Telia fått in i snitt 1 000 felanmälningar per dygn i Skåne vilket är mer än dubbelt så många än normalt. Förutom Skåne är även Blekinge, Småland och Halland hårt drabbade.

För att hjälpa upp situationen har Telia tillfälligt förstärkt personalstyrkan i södra Sverige med tekniker från norra delarna av landet. Kabelfel är tidskrävande att åtgärda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".