Nya marina naturreservat

Skåne ligger långt fram i arbetet med att skydda marina miljöer. Idag finns fyra naturreservat i marin miljö och nu planeras ytterligare fem.

I Skåne finns idag 179 naturreservat, avgränsade bitar natur som på olika sätt skyddas för sin unika miljö. Fyra av dem finns till havs, Falsterbonäset, Knähaken, Västra Kullaberg och Hallands Väderö.

– Vi har ju sysslat med områdesskydd i marina miljöer sedan lång tid tillbaka och vi har redan fyra objekt i länet och det är nog mer än vad något annat län har presterat hittills, säger Krister Persson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Restriktioner för fiskare
Just nu förbereds ytterligare fem områden på den skånska västkusten och regeringens mål är att 2010 ha 14 nationella naturreservat i marin miljö. Ett mål som till stor del kommer att uppfyllas bara i Skåne. Det kan i framtiden innebära restriktioner för bland annat fiskare och industrier längs Bjärekusten, i Skälderviken, Lundåkrabukten, Lommabukten och Foteviksområdet.

– Där har man möjligt att lägga ett antal restriktioner för hur området ska utnyttjas. Den andra delen i ett naturreservat är att man ska ta fram en skötselplan, säger Krister Persson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

För att öka kunskapen om den skånska havsmiljön ska länsstyrelsen nu med pengar från Naturvårdsverket och Natura 2000 inventera de mest unika miljöerna. Det övergripande målet är att år 2020 ha ett hav i balans och en levande kust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".