Friskare folk i sydvästra Skåne

Människor är betydligt friskare i sydvästra Skåne än i resten av länet. Man är dessutom friskare i stora städer med ung befolkning än i små kommuner med mycket industriarbetsplatser.

Ohälsotalet är ett mått på hur mycket den arbetsföra befolkningen är hemma med sjukpenning eller med sjuk- eller aktivitetsersättning. I Skåne ligger det på ungefär 38 dagar om året, men skillnaderna mellan de olika delarna av länet är stora.

– Det är framförallt Lund, Mellanskåne och en del kommuner i Malmö som har ett mycket lägre ohälsotal som gör att snittet i länet blir lägre. De är ju mycket större städer också så de får större genomslagskraft, säger Anna Tengelin-Skoog, enhetschef på försäkringskassan i nordöstra Skåne.

Låga ohälsotal i Lund
Lund som både har en ung och högutbildad befolkning har ett exceptionellt lågt ohälsotal, tredje lägst i landet, medan Klippan och Perstorp ligger skyhögt över snittet med nästan trettio fler sjukdagar om året än man har i Lund.

– I många små industrikommuner var det tidigare lätt att få besvär på jobbet och man kanske fick en varaktig nedsättning och det hänger ju kvar hela tiden om man inte fått en förbättrad arbetsförmåga, Anna Tengelin-Skoog, enhetschef på försäkringskassan i nordöstra Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".