IP-telefonproblem inte oväntade

Chefsläkarna för primärvården i Skåne har Lex Maria-anmält Region Skånes telefonsystem: Ända sedan IP-telefonisystemet infördes för två år sedan har det varit problem att nå vårdcentraler och sjukhus. Ibland har patienterna inte hört vad som sägs och ibland kommer de inte fram alls.

– Jag tycker att det är bra att chefläkarna har anmält det här. Det är inte tillfredsställande att de inte kommer fram, säger Henrik Hammar, moderat och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Redan när IP-telefonin började införas i Region Skåne för två år sedan hördes det varnande röster. En av dom tillhörde Staffan Karlsson som då jobbade på Krisberedskapsmyndighetens IT-avdelning.

– Det är en konsekvens av att man bygger ihop infrastrukturer utan att ha analyserat konsekvenserna, säger Staffan Karlsson.

Staffan Karlsson, som nu arbetar på ett privat IT-företag, menar att man i många fall missar att göra ordentliga analyser där man ser sätt att spara pengar. Han säger att IP-telefoni inte bara kan innebära problem med att komma fram och få bra hörbarhet. Risken att bli avlyssnad ökar också.

- Klarar vår leverantör inte ut det här så måste vi söka efter en annan entreprnör, säger Henrik Hammar.

- Vi uppfyller vår del av avtalet. Vi har brustit i en del bitar, men det är komplext. Vi måste samarbeta, säger Henrik Korpela, vd för svenska Siemens Enterprise Communications.

Henrik Korpela menar att Siemens redan arbetar med att förbättra ljudkvalitén. Men om den ska kunna förbättras ytterigare så krävs det att man bygger ut nätverket och det är det är Region Skåne ansvarig för. Att Henrik Hammar säger att det kan bli aktuellt att byta leverantör om problemen inte löser sig, är något som Henrik Korpela bara kan beklaga.

– Det är ytterligare en upphandling av ett IT-system som inte varit bra. Tyvärr så är det ofta köparen som ställt för låga krav, ofta för att få billiga system och hålla sig inom budget, säger Patrik Fältström, regeringens IT-råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".