Danska gristransporter kan sprida smitta

Den senaste tidens utbrott av grissjukdomen PRRS har fått Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, att återuppta kravet på att stoppa de danska gristransporterna genom Skåne.

– Vi vill slå vakt om det väldigt bra hälsoläge som vi har i svensk grisproduktion och vi ser att transporter genom Skåne är ett hot mot hälsoläget, säger Anders Olsson som är djuromsorgsansvarig på LRF i Skåne.

Frågan om de danska gristransporterna är en seglivad historia. Redan år 2000 fick danskarna rätt i ett mål i kammarrätten där LRF försökte stoppa transporterna till Bornholm och tre år senare fick danskarna rätt i länsrätten, då gällde det transporterna till Baltikum.

LRF får medhåll om oron från Sveriges Veterinärmedicinska anstalt. Per Wallgren, statsveterinär på Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, menar att även om den luftburna smittorisken är mycket liten innebär de danska gristransporterna en onödig risk.

– När de går från Köpenhamn till Bornholm går de genom ett av de gristätaste områdena i Sverige och vi vet att det förekommer PRRS i varje last. Om en bil skulle krocka så kommer ju grisarna ut. Det är ett riskbeteende och vi försöker ta bort alla risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".