DO granskar bostadsmarknaden

Anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden har i år ökat med 25 procent jämfört med 2006. Diskrimineringsombudsmannen mot etnisk diskriminering har i år fått in 43 anmälningar och nu ska Malmö tillsammans med Göteborg och Sundsvall granskas extra.

– Ju längre från Västeuropa man kommer ifrån, desto svårare är det att ta sig in på bostadsmarknaden. Det kan vara afrikaner, muslimer och romer, trots att de är etniska svenskar, säger Naiti Del Sante, jurist på Diskrimineringsombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Krav på fast anställning är ett krav som i högre grad stänger ute utomeuropeiska personer, då dessa i högre grad än etniska svenskar har tillfälliga anställningar. Diskriminering baserad på namn återfinns också bland de anmälningar man har fått in. Stickprov har visat att när en person med svenskt namn och en person med utländskt namn har sökt samma lägenhet har bostaden gått till den förstnämnda.

I början av nästa år ska DO:s rapport om bland annat Malmös bostadsmarknad vara klar. Den kan resultera i bland annat rekommendationer till fastighetsägare. För det är inte alltid diskrimineringen är medveten.

– Ofta reflekterar man inte över sitt beteende, utan agerar slentrianmässigt, säger Naiti Del Sante på DO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".