Forskare fick rätt om Ale stenar

I dagarna kom nya informationsskyltar upp vid Ale Stenar vid Kåseberga. Där förklaras teorin om att ringen med stenar kan vara en astronomisk solkalender. Tidigare har den allmängiltiga teorin varit att det är en gammal vikingagrav.

Att Ale stenar i själva verket är en solkalender kom den fristående forskaren Bob Lind fram till redan för tio år sedan.

– Det känns alldeles utmärkt. Man har försökt att hålla fast vid den gamla tankegången att det är en gravplats från vikingatiden. Det här visar att även Riksantikvarieämbetet accepterar at Ale stenar är en anläggning uppställd efter solbanan, säger Bob Lind.

Dagen till ära ordnas det guidningar av länsstyrelsen för att förklara hur den här solkalendern egentligen fungerar. Allting bygger på solstånden och vilken tid solen går upp eller ner.

Bob Lind förklarar att idén antagligen kommer från Egypten ursprungligen och han visar små fördjupningar på vissa ställen i stenarna. De matchar perfekt de stjärnbilder som står över stenen en viss månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".