SOS samarbetar med psykvården

Till hösten kommer SOS centralen i Skåne få hjälp av bland annat psykiatriska kliniken i Kristianstad-Hässleholm vid samtal från personer där SOS misstänker självmordsförsök.

SOS-centralen kommer att använda sig av ett speciellt telefonnummer till psykiatriklinikerna för prioriterade samtal. Den självmordsbenägne kommer att få prata med kunnig personal inom psykvård i väntan på att ambulans och läkarbil kommer till platsen.

– Det är inte så att vårt syfte är att bli av med patienten. Vi sätter in våra resurser också. Den hjälpsökande får dubbel hjälp, både av ambulanssjukvården och psykiatrin, säger Kim Schmidt, vårduvecklare på SOS alarm i Malmö.

Än så länge är det dock inte tal om extra personalresurser inom psykiatrin så de kan inte garantera svar på operatörernas samtal men samarbetet prioriteras. Samtidigt hoppas SOS-centralen att på detta sätt undvika att larmoperatörerna fastnar för länge i ett och samma samtal så att andra nödsamtal tvingas vänta. Tidigare skickade SOS polisen vid självmordsförsök då man i förväg förväntade sig ett behov av tvång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".