Extremt väder kräver ny planering

Vägverket och Banverket borde i högre grad planera inför extremt väder, och kartlägga hur översvämningar drabbar vägar och järnvägar. Det tycker Bengt Holmberg, professor i trafikplanering vid Lunds Tekniska Högskola, efter de senaste veckornas vattenmängder i Sydsverige.

- Situationen med allt vanligare extrema väder gör att det krävs andra dimensioneringar än tidigare, säger Bengt Holmberg, professor i trafikplanering.

Tåg som inte kommer fram, bilar som fastnar i viadukter, transporter som får vända och vägar som får stängas av. Vattenmassor kan ställa till det i framtiden för det svenska vägnätet.

Vattenmassorna gjorde på sina håll att vägar och järnvägar svämmades över den senaste veckan. I framtiden kommer vi att få se mer av den här typen av extrema väder med mycket regn, enligt Bengt Holmberg. Då är det värt att ha en planering och att ha gjort åtgärder redan innan. För vägnätet är idag mer sårbart för vattenmängder än för snön som faller varje år, tycker han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".