PRRS kan stoppas med tillslutning

Svenska lantbruk borde bli mer stängda mot omvärlden. Det skulle minska risken för sjukdomar som till exempel grisviruset PRRS.

– Svenska gårdar bör bli mer tillslutna vid utlastning av grisar, hur de tar emot transportbilar på gårdarna och hur de tar emot besök, säger Monika Löfstedt, veterinäre Svenska Djurhälsovården.

Svenska lantbruk måste bli mer stängda för omvärlden. På det viset kan risken för utbrott av djursjukdomar, som till exempel grisviruset PRRS.

Virus, och bakterier kan ta sig in på en bondgård på många sätt. Hantverkare som arbetar för flera lantbrukare, veterinärer som besöker flera djurbesättningar och djurtransporter kan alla föra med sig ovälkomna smittor.

Men om gårdarna blir mer tillslutna och noggrannare när det gäller besök och transporter, så kan man lättare förhindra att djursjukdomar sprids på det här sättet, något som man redan börjar se i Sverige, enligt Monika Löfstedt.

För att bli bättre på smittskydd så borde Svenska lantbrukare snegla på Danmark, där reglerna är hårdare, anser Monika Löfstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".