Skadad ryttare får inga men

Ryttaren Lina Persson, som föll av sin häst på Falsterbo horseshow i onsdags, bröt en kota i nacken och blev även allvarligt skadad i ryggen och lungorna. Hon behandlas nu på Universitetssjukhuset MAS i Malmö, men kommer inte att få några bestående men.

– Det är första gången som vi haft en olycka av den här digniteten, säger Jan Olov Wannius, tävlingsledare på Falsterbo horseshow.

Jan Olov Vanius med 20 års erfarenhet på Falsterbo horseshow kan inte minnas någon värre olycka än den när Lina Perssons häst Regna B snubblade i landningen efter ett hinder i onsdags. 17 år gamla Lina Persson föll av och fick sin häst på ungefär 500 kilo över sig.

Det var i tävlingsformen Hunting olyckan skedde, en blandning av hoppning och den omdebatterade och olycksdrabbade fälttävlan. Man utgår nu från att hästen snubblade i landningen, helt oberoende av hinder och tävlingsform. Något som skulle kunna hänt hemma i paddocken alltså. För att vara helt säker kommer man nu på Falsterbo Horseshow att granska en videoupptagning från händelsen.

– Vad jag såg så snubblade hästen när den landade, det måste jag försöka se varför den gjorde, säger Jan Olov Wannius .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".