Skåne filtigast på att söka miljöstöd

Skåne är bäst på att söka pengar för att göra offentliga utrymmen miljövänligare. Sedan drygt två år tillbaka finns statliga medel att söka för detta och Skåne är det län som beviljats mest pengar.

Totalt har länsstyrelsen i Skåne fått in 1035 ansökningar om det som kallas stöd till energieffektivisering och konvertering i lokaler som används för offentlig verksamhet. 770 har fått klartecken och tillsammans har de sökande beviljats 211 miljoner kronor.

Stödet kan alltså sökas för offentliga lokaler och det handlar om att effektivisera energianvändningen. Marika Andersson, som handlägger ärendena på länsstyrelsen, berättar att många kyrkor har sökt stödet. Även Malmö stad och Lunds kommun samt Akademiska hus har varit flitiga sökanden.

Marika Andersson tror att anledningen till att så många skåningar sökt stödet beror på att länsstyrelsen här lyckats sprida informationen.

– Vi hade ett seminarium där vi böjd in alla fastighetsägare som hade en offentlig lokal.

Det är möjligt att söka stödet fram till den siste december 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".