Kvotering till utbildningar fungerar dåligt

På Malmö högskola har man börjat kvotera in manliga elever till kvinnodominerade utbildningar. Men det har visat sig fungera dåligt.
Universitet och högskolor har enligt den nya högskoleförordningen rätt att kvotera in sökande från underrepresenterade grupper. Vid Lunds universitet har man ännu inga planer på kvotering, men Malmö högskola däremot har redan börjat. Där kvoterar man in män till de kvinnodominerade sjuksköterske- och socionomutbildningarna. Universiteten och högskolorna får själva rätten att utforma antagningskriterierna för tio procent av de nya platserna på sina utbildningar, en så kallad fri kvot. Fungerar dåligt I Malmö motsvarade detta tio platser och tanken var att det skulle ske ett urval bland sökande män, men det visade sig att det bara var tio män som sökt. Så högskolan tog in dessa män utan att ha kontrollerat deras betyg. - Vi funderar på att ompröva modellen och lägga en betygsspärr, för risken är att det kommer in folk som inte klarar av studierna, säger Katarina Eriksson-Napsos som är handläggare på antagningsavdelningen vid Malmö högskola.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".