Råd inför regnovädret

På grund av det förväntade regn som ska komma på söndagen går räddningstjänsten nu ut med råd om hur man kan förebygga eventuella översvämningsskador.

– Ta bort värdefulla och känsliga saker från källare, lägg något tättslutande och tungt över brunnarna i källaren och skulle det komma in vatten i källaren ändå så är det viktigt att bryta strömmen så att vattnet inte blir strömförande, säger Jonas Nylén, brandingenjör på räddningstjänsten i Helsingborg.

Utomhus kan man rensa hängrännor och se till så att brunnarna inne på tomten, men även kommunala brunnar på gatan, är fria från löv och skräp så att vattnet kan rinna undan.

Mycket regn innebär också en fara om man är ute på vägarna.

– Sänk hastigheten eftersom det är stor risk för vattenplaning och var vaksam på stora översvämningar för om man kommer in i en sådan så kan man dels skada sig själv men också bilen kan få svåra skador, säger Jonas Nylén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".