Minskad sysselsättning hos småföretag

Sysselsättningen hos småföretagen i Skåne har inte varit så svag sedan början av 90-talet. Det visar den senaste småföretagarbarometern från Företagarnas riksorganisation och Föreningssparbanken.
Man har frågat omkring 500 skånska småföretag. En dryg femtedel har nyanställt det senaste året, och en femtedel har dragit ned. Men småföretagarna blir mer försiktiga nästa år. Knappt vart fjärde småföretag kommer att nyanställa, men många rapporterar fortsatt brist på kvalificerat folk. Många vill inte växa Särskilt inom byggnadsindustrin är det stor brist. Var tredje företagare rapporterar att man inte hittar den personal man behöver. Ett av tolv företag räknar med att dra ned på personalen nästa år, men det finns också många småföretagare som inte vill växa. Till exempel vart fjärde tillverkningsföretag saknar expansionsviljan, men över hälften av företagarna ser goda utsikter till expansion framöver. Tecken på lågkonjunktur Tecken på att vi är inne i en lågkonjunktur är att lönsamheten är lägre, färre företag räknar med stigande försäljningspriser och att övertidsuttaget minskar. Optimismen är större i handeln och hotell- och restaurangsektorn än i tillverkningsindustrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".