Extremt väder gör hästar sjuka

Alltfler hästar drabbas av hästsjukdomen fång. En av orsakerna kan vara utvecklingen mot ett alltmer extremt väder i Skåne med perioder av antingen torka eller regn.

Hästägaren Karin Troedson i Torsebro minns första gången hennes häst drabbades.

– Hon blev riktigt sjuk, ville inte gå och kom långsamt efter de andra hästarna. Typiskt var att hon hade ont i framhovarna och hon mådde dåligt och hade feber.

Fång orsakas framförallt av att hästen får för mycket kraftigt foder, till exempel det nya späda gräs som kommer med regnet efter en längre tids torka. Tarmfloran skapar då en inflammation som sätter sig i hästens hovar. Upptäcker man det i tid kan man stoppa den utan medicin genom att begränsa betet några dagar och ge hö och halm. Får det fortgå kan hovbenet ändra läge och i värsta fall måste hästen avlivas.

Flyttbara staket
Har en häst en gång fått fång drabbas den lätt igen. Det som alltså kan uppfattas som vanskötsel, hästar i små hagar med lite bete kan alltså i själva verket handla om sjukdomsbehandling. Karin Troedson har tröttnat på att ta in sin häst Feidippida varje natt utan har en ny metod i år för att förebygga fång.

– För mig är det bättre med flyttbara staket helt klart, det tycker jag är det överlägset bästa, säger Karin Troedson i Torsebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".