Ökat intresse för energisnåla fönster

Fler och fler väljer att installera energisnåla fönster. Under sommaren har länsstyrelsen märkt av ett ökat intresse för just energieffektiva fönster.

Om du är småhusägare och byter ut dina gamla fönster mot nya som inte läcker värme så har du rätt till bidrag på upp till 10 000 kronor från länsstyrelsen.

– Fönsterstödet går ut på att vi ska minska vår energianvändning för att värma upp husen. Om vi har dåliga fönster så går mycket värme ut genom fönstret, säger Marika Andersson, bostadshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Krångligt att söka bidrag
Den som söker bidraget måste grundligt kunna stryka att fönstren i tillräckligt hög grad inte släpper ut värme. Hittills i år har 376 skåningar sökt bidrag för energisnåla fönster, men det är många som måste komplettera sina ansökningar.

– Det är ofta handlingen som visar att man uppfyller kraven som saknas, det är inte tillräckligt det man har bifogat ansökning. Det är nog mist 50 procent, upp mot 80 procent som behöver komplettera, säger Marika Andersson, bostadshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

En av dem som måste komplettera sin ansökning är Jan Åke Palm från Asmundstorp utanför Landskrona.

– Nu skickade jag in det i maj månad och så ringde jag nu och då tyckte handläggaren att han behövde fler papper. Det är lite krångligt att söka det här men jag tror det löser sig, säger Jan Åke Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".