Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler fartkameror i Skåne

Det blir framförallt på vägarna i norra och östra Skåne som det kommer att bli fler fartkameror framöver. I höst ska ytterligare tolv mil skånsk väg hastighetsbevakas med 16 nya kameror.

Marie Fröjd är fordonsingenjör och projektledare på Vägverket Region Skåne och hon tycker att kamerorna är en bra åtgärd i säkerhetsarbetet.

– Det en bra åtgärd för att fortsätta vårt trafiksäkerhetsarbete för att vi har sett att den har sänkt medelhastigheten där vi har sett upp kameror tidigare är, säger Marie Fröjd.

Effektiva kameror
16 vägkameror fördelat på 127 kilometer väg, framförallt i norra och östra Skåne beräknade att komma upp till slutet av augusti. Nationellt så har 55 000 fartsyndare fotograferats av de nya fartkamerorna, men av dem så slipper var tredje person böter då man inte har kunnat identifiera föraren. Men enligt Håkan Gelin på vägverket har medelhastigheten sjunkit med ungefär 5 till 6 kilometer i timmen, motsvarande 5 till 8 procent på de skånska vägarna och det har effekt.

– Genom att man får ner medelhastigheten får man ner antalet olyckor, svårt skadade och dödade. Fem kilometer gör ganska mycket, säger Håkan Gelin.

Fler kameror planeras
Redan nästa år planeras ytterligare 175 kameror i Sverige och ännu fler sträckor i Skåne kommer att kontrolleras med kameror, Marie Fröjd på Vägverket Skåne hoppas på ungefär 20 stycken.

– Vi vill ha lika många som vi har fått i år, säger Marie Fröjd fordonsingenjör och projektledare på Vägverket Region Skåne.

Här placeras de nya kamerorna
Redan i slutet av augusti ska 16 nya trafiksäkerhetskameror bevaka 127 km väg i Skåne på följande sträckor. 
  • Riksväg 17 Landskrona - Mariueholm - 3 kameror.
  • Riksväg 17 Eslöv - Fogdarp - 2 kameror.
  • Riksväg 21 Klippan - Hyllstofta.
  • Riksväg 19 Brösarp - Degeberga - 4 kameror.
  • Riksväg 24 Finja - Örkeljunga - 3 kameror.
  • Landsväg 117 Vanvika - Emmaljunga - 16 kameror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".