Dyrare bröd när spannmålspriserna ökar

I höst kommer mjöl, bröd och kött att bli dyrare. Orsaken är brist på spannmål. Men det är inte bara förra årets dåliga skörd som orsakat bristen. Etanolfabrikerna efterfrågar alltmer spannmål. Det har höjt priserna som de senaste månaderna stigit med mellan 30 och 40 procent.

– Det är naturligtvis härligt att man äntligen får bra betalt för den spannmål man producerar, säger Christer Mårtensson, bonde på Österlen. Han säljer sin skörd till etanolfabriken i Norrköping och tjänar mer på att odla sin trädesmark än att ta emot EU-bidrag för att låta den vila.

– Det har blivit intressant att göra affärer med spannmålen, för etanol, för konsumtion eller för foder, säger Christer Mårtensson.

Etanolfabrikerna efterfrågar alltmer spannmål. För att producera en liter etanol krävs mer än två och ett halvt kilo vete. Det har spätt på den brist som redan var till följd av förra årets dåliga skörd. De ökande spannmålspriserna kommer att göra frukostlimpan, mjölet och köttet dyrare i höst.

– Det kan bli någon krona kilot kanske, två kronor per limpa, tror Christer Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".