Miljonkostnad för översvämningarna

Det blir miljonbelopp som försäkringsbolagen får betala ut för översvämningsskadorna i sommar. Länsförsäkringar som är störst på hem- och villaförsäkringar i Skåne räknar med att betala ut uppemot 50 miljoner kronor. På kort tid har bolaget fått in 1 100 skadeanmälningar. Så många på kort tid har inte kommit sedan stormen Gudrun.

– Det här är ju exceptionellt vid den här årstiden, säger Stefan Fredriksson, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Skåne.

– Stormarna kan man ju räkna med att vi får på hösten. Men översvämningar på sommaren - det är första gången som jag känner till, säger Stefan Fredriksson.

De flesta anmälningarna rör skador i översvämmade källare. Många har också fått sina bilar förstörda till följd av de stora vattenmängderna. Stefan Fredriksson tror att försäkringsbolagen framöver får räkna med kraftigare regn till följd av klimatförändringar.

– Det är bara att sätta sig att räkna. Det är inte bara vi - även kommunerna måste se över sitt avloppsnät för den här typen av händelser.

Kommer det att bli tal om höjda försäkringspremier framöver?

– Inte på grund av denna översvämning, men vi får ju se hur klimatförändringen överlag kommer att te sig, säger Stefan Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".