Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på bättre fosterdiagnostik i Skåne

Fosterdiagnostiken i Skåne är inte tillräckligt säker. Cheferna för kvinnoklinikerna i Skåne anser att gravida i Skåne ska kunna erbjudas det så kallade kub-testet, som numer används både i Stockholm och Danmark för att upptäcka kromosomförändringar hos fostret. I takt med att förstföderskorna blir äldre ökar efterfrågan på fosterdiagnostik och kub-testet är mer skonsamt än fostervattensprov.

– Som det är nu har ju Danmark gått över till att erbjuda den här formen av screening till alla kvinnor, oavsett ålder, säger Annamari Nikkilä, överläkare på kvinnokliniken i Lund och avdelningsansvarig på ultraljudsavdelningen. Även i Stockholm erbjuds testet. I Skåne gäller fortfarande att fostervattensprov erbjuds kvinnor över 35 år.

Ett kub-test består både av ett blodprov och ett särskilt sorts ultraljud. Genom att göra det kan man få en indikation på hur stor risk det finns för att fostret har kromosomfel som exempelvis Downs syndrom. Fördelen är att man ofta kan undvika fostervattensprov, där risken för missfall ökar. I Lund görs knappt 50 kub-test per år och då får man skicka blodprovet till Danmark till analys. Klinikcheferna i Skåne har skrivit till regionledningen och ansökt om pengar för att kunna erbjuda kub-testet. Men beslut om det kan fattas tidigast i höst i samband med budgetarbetet.

Behöver alla kvinnor göra det här testet?

– Man får ju informera och varje kvinna får fatta beslut. Men vår erfarenhet är att efterfrågan är stor på fosterdiagnostik. Den nuvarande screeningen av kvinnor över 35 år är ett väldigt ineffektivt sätt, säger Annamari Nikkilä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".