Knark säljs öppet på skånska rejvfester

Knark säljs helt öppet men polisen väljer att inte stoppa festerna. Rejvkulturen är långt ifrån död, varje helg hålls fester runt om i Skåne. Men polisen stänger inte ner festerna eftersom man är rädd att festerna ska gå under jord. Idag väljer man istället att i högre utsträckning samarbeta med arrangörerna.

Hasch, svampar, amfetamin och ecstasy är några av de droger som finns på festen utanför Malmö. När rejv först kom till Sverige stängde polisen ner festerna. Idag väljer man att bevaka med civilpolis och föra dialog med arrangörerna. Men på festen utanför Malmö görs inget ingripande, trots att droger säljs öppet.

Jonas Jönsson på Malmös knarkrotel förklarar varför.

– Vi har märkt det, att stänger vi ner fester så flyttar de till ett ställe där vi inte får reda på det. Problemet försvinner inte, det bara flyttas. Och då är det ett bättre att vi har ett samarbete med arrangörer så att vi hela tiden kan vara på plats, säger Jonas Jönsson på Malmös knarkrotel.

En av besökarna, Johan, som egentligen heter något annat, säger att han tagit den narkotikaklassade narkosdrogen ketamin.

– Om man tar för lite, alltså så att man inte hamnar i narkos och somnar av det, så är det ganska trippigt. Man blir typ som en geléklump i kroppen, säger Johan, som egentligen heter någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".