Nytt krematorium för hästar

Idag drar sig många hästägare för att avliva sin gamla häst på grund av tanken på slakt och destruktion. Men kanske kommer vi se färre magra gamla hästar i sommarhagen inom snar framtid. För i december startar Sveriges första hästkrematorium i Munka Ljungby.

Djurskyddsinspektör Marianne Holmén i Hässleholm är själv hästägare och hon tycker att krematoriumet är en bra idé.

– Det välkomnar vi positivt. Det finns ju redan till hund, katt och mindre husdjur. Då kan man ta med sin häst i en liten kruka och det kommer att underlätta kolossalt att begrava den hemma, säger Marianne Holmén.

Många krav från kommunen
Gamla hästar har svårt att tillgodogöra sig näring och är ofta magra. Som det är nu upplever Marianne Holmén att det finns de som väntar lite väl länge med att avliva sin gamla trotjänare för att det känns jobbigt med slakt och destruktion. Ekonomi kan också spela roll. Det krävs ett hästpass för slakt och det passet kan kosta uppåt 2000 kronor. Därför ökade också intresset för dagens alternativ till slakt, så kallad trotjänarbegravning efter att kravet på hästpass infördes. Men det är långt ifrån ett alternativ för alla. Kommunen har en rad krav som måste uppfyllas. 

– Det ska vara ett visst antal meter till öppet vattendrag, dike och bostad. Man måste också gräva ned det på ett sådant djup att det inte kan förorsaka skador på grundvattnet eller komma upp igen. Det är en rätt stor procedur, säger Marianne Holmén, djurskyddsinspektör och hästägare i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".