Dyrare att försäkra skog

Det kommer att bli dyrare att försäkra sin skog efter stormarna Gudrun och Per. Länsförsäkringar och Dina försäkringar har dubblat sina priser och If har blivit 30 procent dyrare.

För Sune Fyrner som är skogsägare och bor i Helsingborg kommer höjningarna som en obehaglig överraskning.

– De har ju redan höjt en gång och är det så att de höjer ytterliggare så blir det mindre pengar över till annat.

Sune Fyrner har svårt att se anledningen till att försäkringsbolagen tvingas höja premierna med upp till 50 procent på vissa håll.

– I stora delar av landet har man haft det skadefritt sedan 1969 och jag menar att man borde ha kunnat spara pengar så att man haft pengar i kassan för att betala ut de skador som inträffat nu, säger Sune Fyrner, skogsägare.

Inkluderat stormskydd
Caroline Uliana är pressansvarig på IF och hon förklarar att det inte handlar om någon regelrätt höjning utan snarare om en förändring av försäkringarna, åtminstone hos IF försäkringar.

– Efter Gudrun var det många som inte hade ett stormskydd i sin försäkring fast de trodde det. Vi har nu inkluderat stormskyddet, det blir lite dyrare men vi tror det är värt det för skogsägarna, säger Caroline Uliana, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".