Regnet riskerar potatisskörden

LRF i Blekinge har bedömt att Blekinge läns potatisskördar till stora delar förstörts av den senaste tidens regn. I Skåne är man än så länge försiktig med att göra den bedömningen. Men regnet har liksom i Blekinge gjort att många grödor stått under vatten.

För morötterna på fältet i Gärds Köpinge ser det ganska bra ut än så länge. Stina Andersson, rådgivare i Hushållningssällskapet kommer hit en gång i veckan för att kontrollera grödorna åt lantbrukaren som äger marken. Hon tycker det är för tidigt att säga exakt hur regnet kommer att påverka skördarna. På potatisfältet bredvid berättar hon vad det är hon kontrollerar.

– Här går man i fält och sen kollar man bladen för stritar och bladlöss och så. Här är det framförallt svampsjukdomar som är problemet och det är potatisbladsmögel då, säger Stina Andersson, rådgivare i Hushållningssällskapet.

Det fuktiga klimatet innebär att man inte kommer åt för att bespruta med bekämpningsmedel vilket kan leda till bladmögel hos potatisbladen. Men just nu hoppas man på uppehållsväder så potatisodlingar och andra grödor inte ska ruttna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".