Skånsk fängelseproduktion på högvarv

Den kommersiella varuproduktionen på de Skånska fängelserna går för högtryck. Tygelsjöanstalten söder om Malmö ökar i år sin produktion av pallkragar med 20 procent.

När konjunkturen är på topp och bristen på arbetskraft är ett växande orosmoln på den svenska industrihimlen är det allt fler som vänder sig till Krimprod på de svenska fängelserna för hjälp. Nationellt ökade Krimprod förra året med 7 procent. På Tygelsjöanstalten har bara produktionen med pallkragar i år varit 20 procent större än förra året och beräknas att omsätta nästan 11 miljoner kronor. Hade det inte varit för de speciella omständigheterna, att det här faktiskt är ett fängelse, hade kriminalvårdschefen på Tygelsjöanstalten Tryggve Malvå lätt kunnat expandera.

– Vi ligger hela tiden med full orderbok och det är bokat för ett par månader framöver, säger Tryggve Malvå.

Lönerna på fängelset är en bråkdel av vanliga industrilöner ändå tycker Tryggve Malvå inte att man dumpar priserna på marknaden.

– Vi dumpar inte priserna det eftersom vi vet vad våra konkurrenter tar betalt och vi jämför oss helt klart med dem, säger Tryggve Malvå, kriminalvårdschef på Tygelsjö-anstalten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".