Våldtäktsmän möter sina offer

I Köpenhamn är man ensamma i världen om att erbjuda medling mellan våldtäktsoffer och misstänkta gärningsmän som inte dömts för brottet. Men metoden kritiseras i Sverige.

Varje år ber 20 till 30 kvinnor om hjälp för att konfrontera mannen som de menar har våldtagit dem. Av de tillfrågade männen ställer cirka en tredjedel upp på medling, trots att de inte är dömda.

”Jag har haft det väldigt svårt sedan du överföll mig. Jag har haft svårt att sova, varit rädd för att ha blivit gravid eller att ha fått någon könssjukdom och jag har mått väldigt psykiskt dåligt.”, så skriver 22-åriga Mia till en god vän till hennes storebror.

Att skicka ett brev till den påstådda förövaren är en del av förberedelsen för att få till ett medlingssamtal i Danmark.

Medlingssamtal erbjuds då kvinnan känner förövaren men mannen inte blivit dömd i rättegång. Antingen för att kvinnan inte velat anmäla våldtäkten eller för att polisen lagt ner fallet i brist på bevis.

Medlingskonsulent Karin Sten Madsen menar att metoden är ett bra sätt för kvinnan att återupprätta sig själv och inte bara vara ett offer.

– Kvinnorna vill att männen ska tvingas ta ett personligt ansvar och inse vilken smärta han har orsakat, säger Karin Sten Madsen.

I Sverige finns inga planer på något motsvarande och på Roks, riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige tror man att metoden kan göra mer skada än nytta.

– Jag tycker inte att man ska jobba med medling överhuvudtaget när det gäller sexualbrott. Jag tycker att det är mycket viktigare att man tar tag i hur sexuallagen ser ut, säger Gunilla Westny som är vice ordförande för Roks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".