Nya regler ska motverka jäv

Simrishamns politiker har antagit regler för hur man skall bete sig som förtroendevald. Man får till exempel inte agera så att det kan misstänkas att man gynnar sig själv.

Kommunalrådet Christer Akej säger att reglerna skall uppfattas som ett etiskt rättesnöre och att det är upp till varje ledamot att sätta gränser.

– Det är ju en uppmaning till varje fullmäktigeledamot att man tänker på dessa saker och lever efter dem. Man deltar inte i beslut där man kan tänkas ha någon beröring eller egen vinning. Det handlar om att man uppträder med en högre etik, säger Christer Akej.

Upp till enskilde individen
Bland de etiska regler som i juni instiftades i Simrishamns kommun finns en bestämmelse om att förtroendevalda skall undvika jävssituationer. En av centerns ledamöter av kommunstyrelsen i Simrishamn äger flera bolag som har kommunen som storkund. Bland annat utför hans bolag fastighetsunderhåll och entreprenader åt kultur- och fritidsnämnden. Det finns en risk för sammanblandning, medger Christer Akej, men säger att det är upp till varje ledamot och varje parti att följa reglerna.

– Det är inte bra om man har för mycket samröre med verksamheter som kommunen har samröre. Men det är ju upp till den enskilde ledamoten och sen är det en fråga för varje parti, vilka ledamöter är man representerad av och hur uppträder de, säger Christer Akej, moderat kommunalråd i Simrishamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista