Stiftelse hjälper uppsagda statsanställda

Nu ska Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice starta upp i Malmö. Servicen finns än så länge bara i Stockholm där den arbetar med att hitta nya jobb åt före detta statligt anställda som blivit uppsagda, exempelvis på grund av besparingar i statskassan.

Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice kommer att startas upp i Malmö omkring årsskiftet, men servicen kommer inte att se riktigt likadan ut som den gör i Stockholm.

– Nej, i Malmö kan vi inte bara bygga på kontakter med de statliga arbetsgivarna. Vi måste även gå till andra arbetsgivare som vi tror kan vara intresserade av folk med statlig bakgrund, säger Dan Myrberg, VD på Trygghetsstiftelsen.

Mindre marknad i Malmö
Trygghetsstiftelsen startades som ett avtal mellan staten och de fackliga organisationerna för statligt anställda. Stiftelsens uppgift är att ge stöd åt dem som blir uppsagda från statliga myndigheter. En del i detta är rekryteringsservicen som startade som ett försök för ungefär ett år sedan. I Stockholm har rekryteringsservice hittat jobb åt nästan 40 personer. Men Dan Myrberg tror inte man kan hoppas på att det blir lika många i Malmöområdet.

– Det finns inte lika många statsanställda i Skåne som i Stockholm men det finns ju ändå en bra bas, säger Dan Myrberg.

Krav på flexibilitet
Men i Malmöområdet hoppas Trygghetsstiftelsen kunna samla upp en del av försäkringskassans före detta anställda som tvingats gå, men de har även ständiga förfrågningar efter bland annat docenter på Lunds Universitet. Eftersom rekryteringscenter i Malmö även kommer att rikta sig mot privata företag måste de vara lite mer flexibla.

– De ska även ha bra koll på arbetsmarknaden totalt i Skåne och andra län som vår södra region arbetar med. Men vi får se det är lite av en försöksverksamhet men vi har anställt en person för att satsa på det, säger Dan Myrberg.

Om en arbetsgivare hör av sig till Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice och har en ledig tjänst lovar stiftelsen att hitta en kandidat inom två dagar. Det gör att arbetsgivaren sparar både tid och pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista