Rekorddåligt badvatten i Skåne

Vattenkvalitén på de skånska badplatserna är rekorddålig i sommar. Bara under de senaste fyra veckorna har 18 av de prover som tagits visat på otjänligt badvatten, nästan lika många som under hela 2004.

Det är regnet som är boven säger Görel Allestam som är ansvarig vattenundersökare på smittskyddsinstitutet.

– Det blir en ökad markavrinning och då tar det med sig jord och bakterier som finns i jorden. Vattnet blir grumligare och mer näringsrikt. En allvarligare sak är att reningsverken inte klarar av att ta emot allt vatten som kommer in och ska renas utan måste släppa förbi vatten, säger Görel Allestam.

Under hela 2004 visade 21 prover i Skåne på otjänligt vatten, bara de senaste 4 veckorna har 18 prover varit otjänliga. Sedan den 20 juni har 299 prov tagits i de skånska kommunerna. Av dem visar hälften, alltså 150 att vattnet är tjänligt men med anmärkning.

Regnet är boven
En av de värtst drabbade kommunerna är Hörby och deras två badplatser vid Ringsjön. På Ringsjöstrandbadet som ligger vid Hörbyå har man länge haft problem med vattenkvalitén, men också Fulltoftabadet, som brukar ha bra vattenkvalité har i år fått stänga. Sverker Olsson är den som tar vattenproverna på Hörby kommun.

– Det är för mycket vatten helt enkelt, för stora regnmängder. Nästa vecka hoppas jag verkligen att vi kan öppna, säger Sverker Olsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista