Solskensavtal ingen solskenshistoria

Det regniga vädret slår hårt mot sommarjobbande ungdomar som har så kallade solskensavtal, muntliga överenskommelser med arbetsgivaren som gör att planerade arbetsdagar ställs in vid dåligt väder.

En 17-årig pojke från Malmö har tjänat mycket mindre än han hade räknat med på sommarjobbet som jordgubbsförsäljare.

– De har sagt att jag ska få lön för en säsong när jag jobbar. Men sen så säger de att det är dåligt väder så du kan inte jobba och du kan inte räkna med att få pengar när du sitter hemma. Så jag har tjänat mycket mindre, säger han.

Efter tolv dagars arbete får 17-åringen ut mindre än 300 kronor, när några av jordgubbskartongerna välte ut i hård vind fick han själv betala för bären. Han är långt ifrån ensam om att drabbas av att arbetsgivarna följer vädrets nycker.

Facket kritiska till solskensavtalen
Ungdomar som har säsongsbetonade arbeten i strandkiosker eller som glass- eller jordgubbsförsäljare löper extra hög risk för att arbetsgivarna ställer in planerade arbetspass på grund av regn eller kyla. Anders Magnhagen, ombudsman på LOs Skånedistrikt är skarpt kritisk till arbetsgivarnas sätt att behandla sommarjobbarna på.

– Det kan inte vara upp till vädret att avgöra hur mycket man ska ha i lön eller inte i lön, säger Anders Magnhagen.

Anders Magnhagens tips är att alltid kräva ett skriftligt avtal där arbetstiden regleras. Då är det lättare att säga ifrån när planerade arbetsdagar ställs in. Men han är medveten om att det kan vara svårt att ställa krav ny på arbetsmarknaden och många unga drabbas hårt av de så kallade solskensavtalen.

– De flesta ungdomar planerar att jobba en viss tid och sen räknar de med att få en viss ersättning för den perioden. Sen visar det sig att de knappt får ut hälften av lönen så det är klart att de drabbas hårt. Särskilt om de planerade att göra någonting med inkomsterna de skulle få, säger Anders Magnhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista