Skånsk ambulanssjukvård kritiseras

Socialstyrelsen kritiserar ambulanssjukvården i Skåne efter ett misstag i samband med en sjukvårdstransport i våras.

Paul Kongstad är chefläkare för ambulanssjukvården i Skåne och det var han som anmälde händelsen enligt Lex Maria.

– Transporten gick till rätt sjukhus det vara bara det att patientinformation gick till fel sjukhus, säger Paul Kongstad.

Det var i början av mars som en äldre man skulle flyttas med ambulans från Centralsjukhuset i Kristianstad till intensivvårdsdelningen på Ystad Lasarett. Men samtalet som skulle förbereda Ystads lasarett på att mannen skulle komma hamnade inte i Ystad, utan på intensivvårdsavdelningen i Malmö, och det utan att någon upptäckte att samtalet hamnat fel. Så när ambulansen med den äldre mannen kom fram till Ystad Lasarett var man helt oförberedda på patientens ankomst. Trots det kunde mannen snabbt få vård och hans hälsa behövde inte lida på grund av misstaget, men Paul Kongstad, chefläkare för ambulanssjukvården i Skåne menar att det hade kunnat gå illa.

– Här hände ju ingenting med patienten men det skulle ha kunnat ha varit ett annat fall när sjukhuset fått ta emot en patient som de inte var beredda på, säger Paul Kongstad.

Krav på noggranhet
Socialstyrelsen kräver att ambulanssjukvården och berörda sjukhus ska se över sina rutiner. Paul Kongstad menar att bakgrunden till felet är att sjukhusen numer har gemensamma telefonväxlar.

– Det är inte kostnadseffektivt att vart sjukhus har en växel som har ett fåtal samtal per natt men då måste vi också vara mer noggranna och tydliga när vi kommunicerar, säger Paul Kongstad, chefläkare för ambulanssjukvården i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista