Allt fler anmäler bidragsfusk

Försäkringskassan får in alltfler anonyma anmälningar om bidragsfusk. Anmälningarna kommer från grannar, släktingar och arbetskamrater till den misstänkte bedragaren.

Bengt-Olle Andersson är länssamordnare för kontrollverksamheten på försäkringskassan i Skåne. Han tror att det ökade angiveriet kan ha att göra med acceptansen för bidragsfusk minskat.

– Jag tror att det tidigare fanns en större del av befolkningen som tyckte att det är väl inte så farligt om man lurar försäkringskassan, säger Bengt-Olle Andersson.

Anonyma anmälningar
Hälften av alla utredningar av bidragsfusk kommer av att försäkringskassan tagit emot en anonym anmälan. Inte allt angiveri leder till utredning men en tredjedel av anmälningarna resulterar i indraget bidrag. Hittills i år, alltså under sex månader, har försäkringskassan i Skåne kommit åt fusk som gjort att de sparat 26 miljoner kronor. Att jämföra med förra året då besparingarna var 16 miljoner för hela året. Bedragaren får betala tillbaka pengarna han eller hon fått och allt fusk polisanmäls. Brottet kan ge böter men även fängelse. Det har varit svårt att fälla folk för bidragsfusk men om en vecka, den första augusti, skärps lagen vilket kan göra det lättare. För fuskas det tappar folk tilltro till bidragssystemet.

– Det skadar legitimiteten för hela systemet. Det kan vi också se i internationella och svenska undersökningar att människor inte i lika stor utsträckning är beredda att vara med och finansiera och se till att vi har de här trygghetssystemen, säger Bengt-Olle Andersson är länssamordnare för kontrollverksamheten på försäkringskassan i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista