Festival dyrare när kommunen ansvarar

En miljon kronor mer än förra året. Så mycket mer kostar Helsingborgsfestivalen när kommunen i år till skillnad från tidigare ordnar festivalen helt i egen regi. Men om kommunen dessutom inte hade haft hjälp av många ideellt arbetande festivalarbetare hade man inte kunnat bjuda besökarna på attraktiva artister.

– Då hade vi fått dra ner artistutbudet en hel del, säger Olle Anderberg, festivalgeneral.

Tidigare har Helsingborgs kommun gett bidrag till en arrangör som ordnat festivalen. Det har de senaste två åren kostat omkring 2,6 miljoner kronor. Men i år när kommunen ordnar festivalen i egen regi blir kostnaden 3,6 miljoner kronor. Årets festival har ett något större utbud än i fjol, men den extra miljon som festivalen kostar i år täcker inte det. Nästan lika mycket som de 3,6 miljoner som kommunen lägger ut tar man in från sponsorer, annonsörer och företag - förutom allt det ideella arbete som utförs. Festivalgeneralen Olle Anderberg tror att budgeten kommer att hålla.

– Vi ligger rätt så nära precis vad vi ska göra, säger Olle Anderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista