Äldre vill inte få hemlagad mat

Äldre i Malmö som får mat via kommunen har rätt att få lagad mat hemma, eller ett restaurangbesök minst en gång i veckan. Men intresset för reformen har visat sig vara svalt. I Hyllie har bara drygt 40 äldre varit intresserade av erbjudandet.

– Det förstår jag verkligen inte. Man behöver komma hit och få prata med lite andra människor och inte bara sitta hemma, säger Ingegerd Johannesson som själv varje dag går till restaurangen vid serviceboendet Bellevue park.

I maj fick alla äldre i Hyllie som är beviljade matdistribution en enkät för att ta reda på om de är intresserade av att ibland få lagad mat i hemmet eller av att göra restaurangbesök. Totalt handlar det om 450 personer. Svarsfrekvensen var låg. Lite drygt hälften svarade och av dem var bara drygt 40 personer intresserade. Att intresset för restaurangbesök inte var större förvånar dock inte hemtjänsten.

– Många av dem som har matdistribution är väldigt gamla, skröpliga och sköra. Man orkar helt enkelt inte, säger Barbro Hallenberg, enhetschef i Hyllie stadsdel. Mer förvånad är hon över att intresset också var väldigt lågt för att få maten lagad hemma.

– Vi trodde nog att de flesta skulle vara intresserade av att få maten lagad, säger Barbro Hallenberg. För att få reda på mer om varför så många varit ointresserade av hemlagad mat ska hemtjänstpersonalen följa upp enkäten och prata med de vårdtagare som sagt sig inte vara intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista