Högerextrem festival i Skåne

På lördag anordnar den högerextrema organisationen Nordiska förbundet en festival i nordöstra Skåne. Men exakt var festivalen kommer att hållas är hemligt och risken finns att inte ens de som hyr ut lokalerna vet vad det är för arrangemang som hålls där.

Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo, kallar festivalen för ett nazistiskt möte.

– Hela arrangemanget som sådant är väl att betrakta som en nazistisk manifestation under lite trevligare former än demonstration på gatan, säger Daniel Poohl.

Stor uppslutning
Förutom talare från Sverige har Nordiska förbundet i år bjudit hit politiskt etablerade nationalister från Tyskland och Frankrike. Uppslutningen tros vara stor. Samlingen äger rum på Tyringe tågstation och sedan åker man buss ut till festivalplatsen som än så länge är hemlig. Tidigare bombhot är en av anledningarna men Daniel Poohl från antirasistiska tidskriften Expo tror att man kanske vill behålla festivallokalen.

– Man kan delvis vara orolig för att man ska bli av med lokalen man bokat och då måste man ställa in arrangemanget, säger Daniel Poohl.

Grundlurade uthyrare
Förra årets nordiska festival hölls på Folkets hus i Hyllinge utanför Åstorp. De ansvariga för Folkets hus trodde att det skulle vara en 25-årsfest och kände sig grundlurade i efterhand. Det är inte ovanligt att den här typen av sammankomster anordnas under falska premisser. Men uthyrare kan enligt hyreslagen bryta avtal med arrangörer som uppgett falska uppgifter innan lokalen tas i besittning. Lars Olsson, kommunalråd i Hässleholms kommun tror dockinte att man formellt kan göra något men uppmanar allmänheten att vara uppmärksam.

– Man kan nog inte göra något direkt i varje enskilt fall när det gäller en sån här sak men man kan naturligtvis påverka människors uppfattning så att man förstår vad det här handlar om, säger Lars Olsson, kommunalråd i Hässleholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista