Avråder cyklister från kosttillskott

Hälsokostpreparat kan vara en väg till doping för unga idrottsutövare, det menar Rolf Johansson på Skånes Cykelförbund. Det skånska cykelförbundet avråder därför sina ungdomar från att ta hälsotillskott.

– Som jag har förstått det och som ett antal dietister vi pratat med har sagt så äter man rätt kost så får man den näring som man behöver. Man behöver inget näringstillskott när man är ung i tonåren. Ett antal hälsokostpreparat kan innebära starten till att man provar mer och mer, säger Rolf Johansson.   

Cykling är en tung sport säger Rolf Johansson men avråder samtidigt ungdomar i Skånes Cykelförbund från att ta så kallade hälsokost eller kosttillskott då det kan vara en väg till doping. Under de senaste tre dagarnas har Tour de France skakats av lika många dopingavslöjanden. Läget är nu så spänt att ledaren i Tour de France, dansken Michael Rasmussen sparkats från sitt stall bara efter att ha uteblivit från ett dopingtest. Rolf Johansson tror inte att sportens olympiska status är hotad eller att skandalerna minskar återväxten i Skånes cykelförbund. Men information till ungdomar inom sporten är helt nödvändig.

– Vi försöker informera våra ungdomar på träningsläger och på tävlingar om vad doping egentligen innebär för sporten men framförallt för den enskilde unge cyklisten, säger Rolf Johansson på Skånes Cykelförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista