Strandflanörer stjäl viktiga stenar

Strandvandrare i Abbekås på den skånska sydkusten stjäl de stenar kommunen lägger ut för att skydda strand och hamn från erosion. Polisanmälan väntar nu stentjuvarna.

– Det har tagits bort sten från strandskoningen i hamnområdet som sannolikt har använts för att plattlägga privat fastighet, säger Bengt Hagberg, kommunjurist på Skurups kommun.

Stranden längs Fiskarevägen i Abbekås på den skånska sydkusten är hotad av havet. Husen här ligger bara tiotalet meter från havskanten, skyddade av endast en grusväg och en stenvall. För att hindra erosionens framfart har kommunen lagt ut sten på stranden kring hamnen som annars består mest av sand och tång. Sten som inspirerar strandvandrare till stenläggningar hemma i trädgården. Kommunjurist Bengt Hagberg ser allvarligt på stenstölderna.

– Det här är ett erosionsskydd som successivt byggs på. Det gör man inte för att det är en estetisk fråga i första hand utan det är givetvis så att även vår del av sydkusten är utsatt för kraftig erosion. Jag kan inte se det på ett annat sätt än att vi får göra en polisanmälan, säger Bengt Hagberg, kommunjurist på Skurups kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista