Skarp kritik mot Ystads anstalt

Anstalten Ystad får kraftig kritik för att de vid flera tillfällen lämnat dörrar till celler och avdelningar öppna, och i ett fall har även ytterdörren stått öppen.

Viktoria Rydholm, ställföreträdande kriminalvårdschef på Anstalten Ystad, förklarar hur det här kunde hända.

– Anstalten Ystad har befunnit sig i ett väldigt expansivt utvecklingstempo får man väl säga. En del i att det här har kunnat hända är att man inte riktigt har hunnit med i den snabba utvecklingstakt som har varit, säger Viktoria Rydholm.

Intagen upptäckte olåst dörr
Männen och kvinnorna som sitter intagna på Anstalten Ystad har dömts för en rad olika brott, men vanligast är narkotika- eller våldsbrott. Under det senaste året har man upptäckt tre gånger att avdelningsdörrar stått olåsta. En annan gång var det en ytterdörr som inte var låst och vid ytterligare ett tillfälle gick det så långt att en av de intagna själv fick berätta för vakten att hans celldörr inte var låst.

Problem ska åtgärdas
Kriminalvården Region Syd är de som riktar kritiken mot anstalten Ystad. De menar att utredningen har visat att det här inte rör sig om några enstaka händelser som uppstått på grund av slarv utan att det snarare är hela systemet för låsningsrutinerna som behöver ses över. Det säger Viktoria Rydholm att man nu ska göra.

– Genom att se över de rutiner vi har och säkerställa att man har en kontinuerlig personalgrupp som är väl insatta i de rutiner som ska vara, säger Viktoria Rydholm, ställföreträdande kriminalvårdschef på Anstalten Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista