Bönder diskuterade grissmitta

På torsdagen anordnade Lantbrukarnas riksförbund, LRF, en träff i Åhus för de bönder vars grisar drabbats av den smittsamma sjukdomen PRRS.

Tanken var att diskutera ersättningar men också att låta bönderna ta upp sådant som kändes viktigt. Med på mötet var ordförande för Sveriges grisproducenter Annika Bergman.

– Jag är mest tagen över sorgen som finns hos dem, utsattheten, att de känner sig utsatta sig i situationen. Man känner sig nästan smittad själv. Sen är det känslorna kring ekonomin, man är väldigt orolig, säger Annika Bergman.

Ersättning täcker inte allt
Ersättningen för grisbönderna kommer inte täcka alla utgifter. Bönderna får ersättning för saneringen av gårdarna och för värdet på grisarna. Full ersättning får de dock inte för den tiden då de inte kan ha sin grisproduktion igång. LRF kommer att skjuta till resurser för att hjälpa de drabbade bönderna, men precis hur det ska gå till är inte klart ännu. Redan nu har LRF stödgrupper för att hjälpa till med den psykiska biten. För dem som fått alla sina djur slaktade så har de en lång tid framför sig innan det kan vara fullt med grisar i deras stall igen.

– Det tar två månader att få sanerat och klart. Sen tar det väl ytterliggare ett år eller två som smågrisproducent innan man får igång besättningen igen. Så det är en lång resa för dem, säger Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisproducenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista