Köer till gråstarrsoperationer kortade

Antalet skånska patienter som tvingas vänta länge på gråstarrsoperation har minskat drastiskt sedan vårdgarantin infördes för snart två år sedan. I augusti 2005 hade runt 4 000 patienter väntat i mer än 90 dagar på operation, motsvarande siffra för april i år var runt 400.

När vårdgarantin infördes i november 2005 var gråstarrsoperationerna det främsta sorgebarnet. Nu har sjukhusen i Skåne effektivt lyckats minska antalet patienter som tvingas vänta i mer än 90 dagar på gråstarrsoperation.

Antalet onödiga operationer minskar
Nya patienter har fått tid för behandling i Landskrona, Helsingborg och Ängelholm samtidigt som sjukhusen i Malmö, Lund, Ystad och Kristianstad har fått en frist för att kunna beta av sina köer.

Dessutom har sjukhusen börjat bedöma vilka som ska opereras utifrån en nationell standardmall. På det sättet har man fått ner antalet onödiga operationer. Det innebär dock inte att man för den sakens skull göra en hårdare bedömning säger Åsa Berling, som ansvarar för vårdgarantiarbetet i Region Skåne.

– Det här är medicinskt grundade bedömningsregler så när man ser att en patient har nytta av en operation så blir man uppsatt och opererad.

Längre köer till ögonmottagningar
Samtidigt som betydligt färre får vänta för länge på gråstarrsoperation får fler vänta i mer än 90 dagar på en första läkarkontakt på någon av Skånes ögonmottagningar. Men enligt Åsa Berling finns det inget givet samband mellan de två faktorerna. 

Arbetet med att korta köerna även till ögonmottagningarna ska komma igång i augusti säger Åsa Berling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista