Scouter försvann från läger

De två scouter från Tanzania som lämnade scoutlägret Jingiijamborii i Rinkaby utanför Kristianstad förra veckan har inte dykt upp.

Scouternas visum går ut på fredagen och tidigt på fredagsmorgonen skulle de ha flugit hem.

– De skulle ha flugit hem klockan fem imorse och de här två personerna dök då inte upp för att ta sitt flyg, säger Petra Sintorn, kommunikationschef för scouterna.

Det var förra onsdagen, den nittonde juli, som de två 22-åringarna från Tanzania valde att lämna scoutlägret i Rinkaby, och sen dess har varken ledningen eller de andra i den tanzaniska gruppen hört av dem.

– Nej, de har inte hört av dem. Så vi vet inte var de befinner sig idag, säger Petra Sintorn, kommunikationschef för scouterna.

Följer rutiner
Inför Jingiijamboriin nu var det en grupp scouter från Libanon och en grupp från Burundi som inte fick visum för att resa in i Sverige. Petra Sintorn hoppas att de rutiner scouterna följer i vanliga fall ska räcka, och att det inte ska bli svårare för internationella scouter att få resa till världsjamboriin som ordnas i Rinakby 2011.

– Vi har följt de rutiner som finns och det som ska följas och det är det vi kan göra. Sen finns det den mänskliga faktorn och tyvärr var inte den tillräcklig i det här fallet, säger Petra Sintorn, kommunikationschef för scouterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista