Tyckte tjänstemän var petiga

Några av politikerna i Lommas miljö- och byggnadsnämnd är mycket kritiska mot de egna tjänstemännen. Detta trots att en extern konsultfirma inte kunde hitta några fel i deras arbete. Men de kritiska politikerna gjorde en egen rapport till stöd för sin kritik.

Den externa utredningen kunde inte hitta några allvarliga brister i miljökontorets arbete. Däremot visar den att antalet ärenden och objekt under perioder blivit många fler, utan att personalstyrkan blivit större. Man föreslår en rad åtgärder, bland annat att anställa 2 inspektörer till. Den visar också att två av politikerna i Miljö- och byggnadsnämnden är mycket negativa till och har lite förtroende för sina tjänstemän.

Egen granskning
Parallellt har en politisk arbetsgrupp granskat miljökontoret. Deras slutsats är tvärtemot att det inte finns något behov av nyanställningar och att man istället kan effektivisera. Man skriver bland annat att miljöinspektionerna inte får upplevas som en belastning och ”petiga” utan ska istället vara informativa och på en ”lagom nivå”.

Klockade inspektion
Förtroendegapet är stort, bland annat har det framkommit att en av politikerna låtit en utomstående djurskyddsinspektör granska en egen gård för att se hur lång tid en inspektion borde ta och därefter konstaterat att de egna inspektörerna är långsamma.

Nu tillsätts en ny arbetsgrupp med både politiker och tjänstemän för att se över situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista