Ambassadköer drabbar irakier i Sverige

Hårt tryck på svenska ambassaden i Syrien drabbar irakier i Sverige. Irakiern Fouad Ibrahim Selma lever i väntan ute på Rosengård allt medan tiden går. Hans son är skadad i Syrien och utan snabb hjälp tvingas förmodligen hans ben amputeras.

Trots att Fouad har haft uppehållstillstånd i drygt sju månader befinner sig fortfarande hans familj i Syrien och hans situation är inte unik.

– Jag lever i en fruktansvärd ovisshet eftersom min son har skadat sig och han befinner sig i en mycket svår situation, säger Fouad Ibrahim Selma.

Familjen fast i Syrien
Fouad Ibrahim Selma är en av många irakier som väntar på att få återförenas med sin familj. I januari i år fick han uppehållstillstånd i Sverige. Trots det befinner sig fortfarande hustrun och de två sönerna på flykt i Syrien. Där försöker de via ambassaden att ta sig till Sverige. Deras redan svåra situation förvärrades när yngsta sonen som är åtta år nyligen skadades i trafikolycka. Riksdagspolitikern och socialdemokraten Luciano Astudillo har engagerat sig i Fouds fall.

– Fouad är två år äldre än mig men han ser ut som en åldrad man och det beror på det enorma lidande som han har gått igenom, säger Luciano Astudillo.

Personalbrist på ambassaden
Enligt Luciano Astudillo är det stora problemet att svenska ambassaden i Syrien är underbemannad och inte kan möta trycket från de irakiska flyktingströmmarna. P4 Radio Malmöhus har utan resultat sökt personal på UD som kan beskriva situationen i Syrien. Men Alicia Bengtsson på migrationsverkets informationsenhet säger att de är väl bekanta med problemet.

– Antalet anknytningsärenden har fördubblats sen förra året och väntetiden var då runt nio månader. Men jag kan inte säga hur lång väntetiden är i dagsläget. Vi har fått signaler på att den har ökat, säger Alicia Bengtsson på migrationsverkets informationsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista