Sälarna i Öresund hotas av pest

Även sälarna i Öresund och i Östersjön hotas nu att smittas av sälpest, den döda knubbsäl som nyligen hittades på Ven var nämligen smittad. Nu tror forskarna att smittan kan ha muterat och att sjukdomen sprids i Sundet och vidare till Östersjön.

– Öresund är inkörsporten för infektionen in till Östersjön och vi har ju den närmast större gruppen vid Saltholm och vid Måkläppen, säger Tero Härkonen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Den döda sälen på Ven var en vuxen säl och det gör forskarna oroliga att viruset som sprider smittan har muterat och kan ha smittat sälar som man trodde var immuna. Om fjorton dagar är forskarna mer säkra på hur sälpesten kommer att sprida sig och faran för fortsatt spridning är långt ifrån över även om det regniga och kalla vädret  har hjälpt till att hindra spridningen.

– Det här är en kontaktsmitta och det är ganska få sälar på land när det är sånt är väder. Men är det soligt och fint och stora grupper av säl så får en sådan här epidemi en mycket kraftig spridning, säger Tero Härkönen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista