Lund går emot brottstrenden

I Lund minskade antalet anmälda brott under det första halvåret 2007 jämfört med samma period i fjol. Det trots att antalet anmälda brott i riket i stort ökade med nio procent.

– Det är glädjande, vi har en svag vikande tendens i Lund sedan flera år tillbaka och den fortsätter första halvåret 2007, konstaterar Jörgen Nilsson närpolischef i Lund.

Resten av Skåne står för en högst varierande statistik. I Eslöv har antalet brott ökat med nästan en tredjedel samtidigt som Skurup visar en lika kraftig minskning i statistiken. I Vellinge har 25 procent fler brott rapporterats in samtidigt som Sjöbo, Svalöv, Ystad och Kävlinge har fått in färre anmälningar än i fjol. Storstäderna ligger i stort sett i linje med riksgenomsnittet. Malmöpolisen har fått tio procent fler brottsanmälningar. I Helsingborg ligger ökningen på 13 procent.

Jörgen Nilsson menar att den positiva trenden i Lund inte bara beror på hur bra polisen sköter sitt arbete.

– Resursstarka föräldrar, bra skola, fritidsverksamhet och en bra social myndighet är säkert förklaringar som väger minst lika tungt som polisens arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista