Skånepolisen kritiseras för pepparspray

Rikspolisstyrelsen är skarpt kritisk till hur Skånepolisen använder sig av pepparspray i arbetet. I en färsk rapport får Skånepolisen bland annat kritik för att man använder pepparspray allt för lättvindigt.

Skånepolisen får allvarlig kritik på flera punkter i rikspolisstyrelsens rapport om användningen av pepparspray.

Enligt polisens egna riktlinjer ska pepparspray inte användas i folksamlingar, annat än i nödvärn. Trots det tog Skånepolisen till pepparspray mot folksamlingar 28 gånger under 2006.

I två av fallen är förundersökning inledd mot poliser, i båda fallen gäller det sättet som polisen skingrade SAC-syndikalister på i samband med blockaden mot en restaurang i centrala Malmö.

Skånepolisen får också kritik för att inte hjälpa de personerna som utsatts för pepparspray att tvätta ögon och ansikte tillräckligt snabbt.

I flera fall har personer som uppgett att de lider av astma eller hjärtproblem satts direkt i arresten, och inte körts till sjukhus för grundlig kontroll. Något som kan leda till dödsfall enligt polisens utbildningsmaterial.

Vidare får Skånepolisen kritik för dålig avrapportering.

Anmärkningsvärt är också att två poliser i Skåne står för över tio procent av hela länets användning av pepparspray.

Pepparsprayen infördes på prov av polisen efter Göteborgskravallerna och blev ett av polisens vapen i hela landet 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista