Svagt intresse för privat förmedling

I måndags startade försöket med privata arbetsförmedlingar i Malmö. Men hittills är det ingen lönsam bransch. Bara fem långtidsarbetslösa ungdomar har nappat på försöket, trots att man haft informationsmöten som en stor grupp ungdomar har kallats till.

– Jag tycker det låter som en bra satsning. Man får sin egen coach och hjälp med CV och intervjuer, säger 22-årige Branko Predojevic.

Han har varit arbetslös i åtta månader och är en av de få som har valt att delta i försöket.

AMS står bakom försöket med privat arbetsförmedling. Och förra veckan var 44 Malmöungdomar inbjudna för att träffa utbildningsföretagen AcadeMedia Eduktus och AS3. Många kom inte till mötet och av de kallade har bara fem tackat ja till att ge sig in i försöket.

Marie-Louise Andrén, jobbcoach på AcadeMedia Eduktus, tycker det konstigt att så få unga hittills varit intresserade.

– Jag har tyvärr inget bra svar på varför det är så, informationen kanske inte har varit tillräckligt bra, säger hon.

Under upphandling var intresset stort bland olika utbildningsföretagen att få delta i försöket. Men hittills är det ingen lukrativ bransch. De två företagen som arbetar med Malmöungdomarna får i ett första skede inte ens 50 000 kronor att dela på eftersom ersättningen baseras på resultat och på hur många ungdomar som deltar.

Med så få ungdomar i verksamheten blir det svårt att se om försöket faller väl ut eller inte.

Men Karl-Axel Sandén på länsarbetsnämnden i Skåne tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Ungdomarna är litet ombytliga så jag personligen tycker inte att man ska dra för stora växlar på intresset i nuläget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista