Malmö satsar mer på rättvisemärkta inköp

Malmö Stad satsar en miljon kronor på att nå ut bättre med sin policy att kommunens förvaltningar ska köpa rättvisemärkt. Från årsskiftet ska kommunen ha en särskild fairtrade-koordinator med kansli. Men kommunens inköp av rättvisemärkta varor har redan ökat.

– Koordinatorn kommer att fungera som en samordnande funktion, men också som en inspiratör, säger Karolina Algotsson (mp), politisk sekreterare i Malmö Stad.

De kommunala inköpen av rättvisemärkta varor ökar kraftigt och har gjort så sedan Malmö blev en Fairtrade-city för drygt ett år sedan. Under hela förra året köpte kommunen till exempel in 1 000 kilo rättvisemärkta bananer men bara under det första kvartalet i år hade den siffran ökat till nästan 1 400 kilo. Den miljon som nu satsas ska ge kommunen ett fairtrade-kansli med koordinator och sätta fart på projektet ytterligare. Men frågan är varför kommunen ska satsa ännu mer pengar, när det går så bra ändå?

– När man har ett stort intresse och en fråga i ropet tror jag att de handlar om att ta den möjligheten och satsa lite stort, säger Karolina Algotsson.

En av anledningarna till satsningen är att underlätta rättvisemärkta inköp för personalen ute på avdelningarna. Men på Malmö kommuns upphandlingsenhet får Sanny Hell inga direkta frågor om fairtrade.

– Nä, inte mycket frågor, säger Sanny Hell.

Alla vet precis hur det fungerar då?

– Nja, det vill jag inte säga. Det är väl fortfarande så att vi inte har lyckats nå ut överallt med vad konceptet innebär och med vad man förväntas göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista