Sjukhus vill rena lustgas

En genomsnittlig förlossning påverkar klimatet lika mycket som en bilresa på 150 mil. Det beror på att lustgas, som används som smärtlindring vid många förlossningar, är en växthusgas.

På Centralsjukhuset i Kristianstad överväger man att bygga en reningsanläggning för att ta hand om utsläppen säger Sten Welander, som är miljöstrateg på CSK.

– Det finns idag på Huddinge sjukhus bland annat. Nu är detta ganska kostsamt och vi håller på att titta på olika alternativ. Det är tre mål som måste uppfyllas innan man går in och gör någonting. Det måste vara tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat, säger Sten Welander, miljöstrateg på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Om man kommer fram till att det är motiverat med en reningsanläggning kommer sjukhuset att söka pengar för att bygga en, annars får man fundera på andra sätt att minska utsläppen av lustgas. De stora fördelarna med lustgas är att den inte påverkar den födande kvinnan eller barnet negativt på något sätt, säger Britt-Louise Jönsson på förlossningen.

– Det är en smärtlindringsform som man vet hittills är fullständigt ofarlig för både mamma och barn, säger Britt-Louise Jönsson.

Inga jämförbara bedövningsmetoder
Att minska utsläppen genom att använda mindre lustgas skulle kanske vara svårt. Det finns inte riktigt några jämförbara bedövningsmetoder - åtminstone inga medicinska.

– Inte som det är i dagsläget kan man säga. Det är väl det att man så fall kan ge mer peppning och stöttning, säger Britt-Louise Jönsson. 

Men även om det är svårt att hitta ersättningar och även om det är dyrt med rening säger Sten Welander att man måste försöka.

– Man måste försöka att arbeta på alla fronter, det går inte att lägga något åt sidan. Man får hela tiden göra prioriteringar, säger Sten Welander, miljöstrateg på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista